0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Welke wandelkleding kan ik het beste dragen tijdens wandelen?

Deel dit bericht op Facebook!Deel dit bericht op Pinterest!WANDELKLEDING  Deel dit bericht op Twitter! Deel dit bericht op Google Plus!

Welke kleding kan ik het beste dragen tijdens het wandelen?Als actieve wandelaar is het fijn om goede wandelkleding te dragen. Maar welke kleding is nou het handigste om te dragen tijdens het wandelen bij welke weersomstandigheden?

3-lagen systeem bij wandelen

Wandelaars kleden zich vaak volgens het '3-lagen' systeem waarbij je een onderlaag, tussenlaag en bovenlaag draagt. 
Bjornson dames en heren onderkleding voor wandelen kopen
Onderlaag

De onderlaag is eigenlijk alleen van belang als je gaat wandelen in koude of natte gebieden of in de koudere periode van het jaar. Maar ook als u hoog de bergen in gaat of in de sneeuw gaat wandelen. De onderlaag is van belang zodat vocht (zweet) goed afgevoerd kan worden en je daardoor dus droog blijft en warm. Hiervoor is het van belang dat de onderlaag goed aansluit op het lichaam. Let op! Een onderlaag van katoen is niet goed geschikt, omdat dit vocht opneemt en vasthoudt. Hierdoor kan de kleding klam en nat aan gaan voelen, en daardoor krijg je het koud. Je kan ervoor kiezen op polyester of polypropyleen te dragen, deze houden het vocht niet vast. Een strak zittend T-shirt van deze materialen kan ook goed dienst doen als onderlaag. Het Björnson wandelondergoed bestaat uit verschillend thermo ondergoed (bovenkleding en onderkleding) van polyester.  

Tussenlaag
De tussenlaag is van belang voor het opslaan van de warmte en voor vochtafvoer. De warmte wordt vastgehouden door de stilstaande lucht tussen de onderlaag en de Bjornson wandel fleece vesten voor dames, heren, jongens en meisjes kopentussenlaag (of het lichaam bij geen onderlaag). Deze stilstaande lucht werkt isolerend. Het is van belang dat de kleding ademend vermogen heeft zodat het vocht afvoert naar buiten, en de kleding dient redelijk winddicht te zijn anders gaat warme lucht onder de kleding snel verloren.

Bovenkleding (trui, t-shirt of sweater)
Bij warm weer zal deze laag vaak bestaan uit een t-shirt. Hier wordt niet altijd een onderlaag bij gedragen en dan dien je er voor te zorgen dat het shirt een beetje strakker om het lichaam zit. Zo verdampt zweet het snelste. Kies geen katoen, maar polyester! 

Bij kouder weer draagt men vaak wel een onderlaag. De tussenlaag die je hier draagt dient wat wijder te zijn. Je kunt hier kiezen voor een trui, vest, sweater of poloshirt. Fleece is zeer geschikt als tussenlaag, dankzij het ademende en winddichte vermogen. Bekijk de collectie Bjornson dames en heren wandelbroeken kopen
Bjornson wandel fleece vesten hier en bestel een geschikt fleece vest om in te wandelen!

Als je de bergen in gaat of andere koude omstandigheden dan is een trui, vest of sweater ook van belang, omdat het anders echt (te) koud wordt. 

Onderkleding (spijkerbroek of wandelbroek)
Een wandelbroek is vaak waterafstotend en na een regenbui zijn ze vaak snel weer droog en houdt de broek weer warmte vast. De
Bjornson collectie wandelbroeken bestaat uit een aantal korte en lange dames en heren wandelbroeken gemaakt van stretchstof. Mocht je gaan wandelen in een korte wandelbroek, neem dan altijd een lange wandelbroek mee voor de zekerheid!

Je zou ook een spijkerbroek kunnen dragen wanneer het niet te warm is, regent of onweer, maar dit is niet ideaal. In warme omstandigheden wordt een spijkerbroek erg warm en weinig aangenaam om te dragen en bij regen neemt de broek veel vocht op en droogt langzaam op. 

Hoofdbedekking (pet of muts)
Denk er ook aan om je hoofd te bedekken! Bijvoorbeelde met een pet, muts of grote doek.

Bovenlaag
De bovenlaag is de beschermende laag tegen wind, sneeuw en regen. Het is belangrijk dat deze laag wandelkleding waterdicht en ademend tegelijk is. Als kleding niet ademt, dan word je klam (en koud!) van je eigen zweet.

WinddichtDames en heren softshell jassen om in te wandelen
De meeste regenkleding en jassen zijn winddicht. Kijk of de jas en broek extra windvangers heeft. Deze zie je bijvoorbeeld in de uiteinde van de mouwen, achter de ritssluiting, of onder aan de pijpen. Wil je weten of een kledingstuk winddicht is, blaas dan een keer 'in' de stof van het kledingstuk met je hand erachter. Hoe minder adem je er door heen voelt komen, hoe winddichter het kledingstuk.  

Waterdicht
Lang niet alle kleding is waterdicht. Wanneer je een waterdichte jas of broek zoekt, kijk dan goed naar de product eigenschappen (bv. de waterkolom) en of er getapete naden langs de ritsen zitten.

Ademend vermogen
Naast de waterdichtheid en winddichtheid is het van belang dat de jas een goed ademend vermogen heeft. Dit staat vaak aangegeven bij een product.

Softshell jassen
Naast regenkleding is een softshell jas uitermate geschikt om in te wandelen dankzij zijn soepelheid, winddichtheid en ademend vermogen. Daarnaast beschermt een softshell jas ook een geruime tijd tegen regen omdat het goed water afstoot. Bekijk de online Björnson collectie softshell jassen om in te wandelen hier. 

Deel dit bericht op Facebook!  Deel dit bericht op Pinterest!  Deel dit bericht op Twitter! Deel dit bericht op Google Plus!